Goedkope prijzen
Belgische topkwaliteit
14 dagen retour
Gratis levering
Gratis afhaling

Wanneer moet je je matras vervangen?

Gaat jouw matras intussen al een tijdje mee? Dan biedt ze hoogstwaarschijnlijk niet meer de ondersteuning die je lichaam verdient. De Slaapspecialist vertelt je wanneer het tijd is om je matras te vervangen.

Wanneer dien je je matras te vervangen?

Deze zaken wijzen erop dat het tijd is voor een nieuwe matras:

1. Lichamelijke en mentale klachten

Je merkt dat je matras onvoldoende ondersteuning biedt als je fysieke klachten begint te krijgen, zoals rugpijn, nekpijn, stijfheid en hoofdpijn. Slaap je gedurende lange tijd slecht, dan heeft dat uiteindelijk ook gevolgen voor je mentale gezondheid.

2. Onrustige nachten

Als je ’s nachts uitzonderlijk veel van slaaphouding verandert, wil dat zeggen dat je matras niet (meer) zo lekker ligt. Probeer te achterhalen of je net beter slaapt op een harde of zachte matras.

3. Kuilvorming

Als je uit bed stapt, dient je matras opnieuw zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen. Gebeurt dat niet meer en ontstaan er kuilen op de plek waar je meestal ligt, dan is jouw matras zijn veerkracht verloren.

4. Verkleuring en vlekken

’s Nachts verlies je heel wat vocht. Het grootste deel hiervan wordt geabsorbeerd door je matras. Na verloop van tijd neemt het absorberend vermogen en de ventilatie van je matras af en ontwikkelen er zich bacteriën en schimmels. Denk dus aan je hygiëne, gezondheid en slaapklimaat en vernieuw je matras.

5. De levensduur

Hoe dan ook gaat je matras geen leven lang mee. De gemiddelde levensduur van je matras bedraagt 5 tot 10 jaar.

Hoe kan je de levensduur van je matras verlengen?

Wanneer je je matras niet te snel wilt vervangen, haal dan het maximum uit de levensduur van je matras:

  • Draai je matras elk seizoen in de lengte én de breedte.
  • Bescherm je matras met een wasbare matrashoes.
  • Leg een topmatras boven op je matras.
  • Reinig je matras meteen bij vlekken.
  • Verlucht dagelijks je slaapkamer en matras.

Wanneer moet je je lattenbodem vervangen?

Ook je lattenbodem heeft een bepaalde levensduur. Bij een nieuwe lattenbodem staan de latten bol en gespannen tussen de draagrubbers. Na gemiddeld 15 tot 20 jaar en afhankelijk van je lichaamsbouw, gewicht, transpiratie en aantal uren slaap per nacht verliest de bedbodem zijn draag- en veerkracht en worden de draagrubbers minder soepel. Wil je checken of je lattenbodem toe is aan vernieuwing? Til je matras even op en kijk of de latten al plat liggen.

Tijd voor een nieuwe matras?

Kom langs in onze winkel en laat je adviseren door onze slaapexperten.

Contacteer ons